Képügynökség

Ebben a cikksorozatban megpróbálunk egy részletesebb leírást adni a Képügynökség - Fotóügynökség rendszerekről (Stock Fotó) legtöbb helyen itt is videós segítséggel. Ahogyan azt az Internetes Pénzkeresés oldal Képügynökségek bevezető cikkében is írtuk, a képügynökség (Stock Photo) weboldalak  kép, illusztráció és rövidfilmek kereskedésével foglalkoznak.

Egyik oldalon van a vevő, aki pénzt ad, hogy letölthessen képeket. Ők általában valamilyen folyóiratok, újságok, internetes híroldalak szerkesztői, riporterei stb., vagy kezelési útmutatók szerkesztői, akik illusztrációt keresnek, esetleg modellügynökségek stb. A másik oldalon vannak a képfeltöltők, akik pénzjutalom reményében töltik fel saját képeiket, illusztrációjukat és kis videójukat. A két oldalt fogja össze és menedzseli a képügynökség/fotóügynökség (stock fotó ügynökség).

A pénzkereséshez a következő eszközökre lesz szükségünk, attól függően mit szeretnénk majd feltölteni: fényképezőgép (fotókhoz/képekhez), szerkesztő program (illusztrációkhoz), mozgókép rögzítésére képes eszköz (kis videókhoz). Magához a feltöltéshez pedig általában a képügynökség oldalak biztosítanak egy webes felületet, de hatékonyabb, ha egy feltöltő FTP-s program segítségével küldjük el az alkotásainkat a megadott helyre. Ezekre is részletesen kitérünk, ha lehet videós segédletekkel is az adott oldalon.

A képügynökség oldalakból több is létezik, különböző ajánlatokkal és feltételekkel. Általánosságban elmondható, hogy vigyáznunk kell a feltöltött tartalmak jogvédettség (copyright) felöli "tisztaságára", természetesen a képek/illusztrációk/videók minőségére és kategorizálására. Sajnos a legtöbb helyen nem figyelnek a felhasználási feltételekre és pl. vannak képügynökség oldalak, melyek nem engedélyezik más képügynökség oldalon való fotók/képek megjelentetését, mivel kvázi ez az ő "tulajdonuk" lesz feltöltés után. Továbbá sok-sok szabály van egy-egy képügynökség oldalon a feltöltéssel kapcsolatban, melyre ha nem figyelünk könnyen elbukhatunk és esetleg pénzt is vesztünk a hibás használat következtében!

Az összegyűjtött képügynökség oldalaknál megpróbáljuk felsorolni a gyakori hibákat, feltételeket és természetesen a szabályokat. Kitérünk a képügynökség oldalakon megkereshető pénz összegére, ahol lehetséges videós útmutatóval vázoljuk az adott képügynökség oldalra való regisztrációt és azt is megmutatjuk hogyan juthat el a pénz haza a zsebünkbe, miután összegyűlt.

Tehát az ismertebb képügynökség internetes cégek a következők:

Az említett cégek leírásai a fenti Képügynökség főmenüjének almenüpontjai alól is elérhetők. Sok képügynökség nem engedi meg képeink máshol való megjelentetését, de a fenti 2 cégnél nincs ilyen megszorítás (kivéve ha nem adjuk el a szerzői jogunkat). Érdemes jól áttanulmányozni az adott oldalt és az azon szereplő elfogadott képeket, majd ezután beküldeni. Első lépésként azonban elkezdhetünk regisztrálni, hogy időben elkészüljön a képügynökség oldalakon a számlánk!

 

Oszd meg és Élvezd:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • Linkter
 • Google Bookmarks
 • Technorati
 • MySpace
 • YahooMyWeb
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Share/Bookmark
 1. Még nincs hozzászólás
 1. Még nincsenek visszakövetések