DreamsTime Képügynökség

A Képügynökség bevezető oldalában említett DreamsTime szintén híres és megbízató nemzetközi "Stock Fotó" oldal. A DreamsTime 2000-ben alakult szintén Amerikában és mára már közel 6 milliós fotó állománnyal rendelkezik, melyet a lelkes (kb. 70 000 fotós)  feltöltőknek köszönhet. Nemzetközileg is terjeszkedett és  7 ország saját nyelvén is elérhető. A rengeteg fotó/kép mellett egyelőre még nem foglalkoznak  kisvideók kereskedelmével.

Hasonlóan a többi képügynökségnél, az általunk feltöltött és elbírálás után elfogadott, majd a vásárlók által letöltött képekért/vektorgrafikákért/illusztrációkért adnak pénzt. A DreamsTime kicsit máshogy jutalmazza a fotót/illusztrációt beküldőket: a jutalék (50%) természetesen függ a vásárlók által letöltött képek darabszámától és a azok méretétől is. Jutalék szempontjából 5 mennyiségi szintet különböztetnek meg (Level 1-5) és ezeket felosztják 6 méret kategóriába (Extra Small - Small - Medium - Large - Extra Large - Maximum), valamint az összeg attól is függ, hogy más képügynökséghez is beküldtük a képeket (Non-Exclusive), vagy sem (Exclusive). A vektorgrafikák és fényképek eredeti forrás file formátumáért dupla árat adnak a hagyományos képekhez képest és további felár lehetőségek is módosítják az árakat. Itt is igaz, hogy aki kreatív, ügyes és kelendők a képei, annak valószínű jövedelmező lesz ez a lehetőség (képeink letöltésétől függően nem kizárt a több 1000$-os kereset, ez rajtunk múlik!).  Szintén készítettünk egy összefoglaló táblázatot a DreamsTime főbb jellemzőiről:

Ennyit kapunk, ha letöltik a képünket:   50% jutalék (0,5$/kép - 8,40$ /kép mennyiségtől és mérettől függően)
Ennyit kapunk, ha letöltik az illusztrációkat:  duplája, mint a képeké
Minimum kifizetési összeg:  100$
Kifizetés időtartama:  Havonta és kikérésre minimum összeg elérése után
A pénzkifizetés módja:  PayPal, MoneyBookers, Csekk
Egyéb megjegyzés:  LEGALÁBB 3MP-es képeket kell feltölteni!
   Az elfogadott képeket más képügynökséghez is be lehet beküldeni, de ilyenkor kicsit kevesebb a jutalék.
   Minimum korhatár 18 év!

A részletes jutalék táblázatot és egyéb hasznos információkat a DreamsTime Útmutató link alá szerkesztettük be, a gyakori kérdések és válaszok (FAQ) magyarra lefordított változata pedig a DreamsTime GYIK alatt találhatók. Érdemes őket jól áttanulmányozni!

Aki kedvet kapott a pénzszerzésnek ezen lehetőségéhez, annak megmutatjuk egy videó segítségével hogyan lehet regisztrálni a DreamsTime oldalára. A DreamsTime-nál nem szükséges útlevelünk, személyi igazolványunk stb. beszkennelt képét beküldeni, ilyen szempontból a regisztráció egyszerűbb és gyorsabb. Érdemes először létrehozni nemzetközi internetes (PayPal/MoneyBookers) számlákat, mivel ezekre jóval hamarabb megérkezik a pénz és persze gyorsabb is, mint ha csekken küldenék. Itthon a külföldi csekkekért elég sok kezelési költséget is felszámíthatnak a hazai bankok. Az ide kapcsolódó nemzetközi internetes számla létrehozásáról a PayPal és MoneyBookers cikkünk alatt lehet többet megtudni. Most pedig következzen a DreamsTime regisztrációs videó prezentációs céllal:

 

 

Miután átfutottuk a videót, a regisztrációba ezen a  www.dreamstime.com link alatt kezdhetünk bele és VALÓS adatokat használjunk, mert törölhetik a számlánkat! Regisztráció után szinte azonnal élni fog a számlánk, erről e-mailben értesítőt is kapunk. Ez után már el is kezdhetjük feltölteni az első MINŐSÉGI képeinket/illusztrációinkat/vektorgrafikáinkat elbírálásra.  Sikeres elbírálás után az anyagaink meg fognak jelenni a DreamsTime személyes számlánkban (online megjelenés), ha nem volt sikeres, akkor az elutasítás okáról emailben értesülünk és a probléma megoldása után újra feltölthetjük az anyagokat. A DreamsTime

Bemutatjuk egy rövid videón a DreamsTime számla felületét és a kép/illusztráció/vektorgrafika feltöltés menetét is. A feltöltés kezdetben csak a DreamsTime webes felületén lehetséges, és ha már lesz jóváhagyott (online) képünk, akkor utána aktiválhatjuk az FTP-s szolgáltatást és akár FTP kliens program segítségével is fogunk tudni feltölteni. FTP feltöltő kliens programként sokan a Total Commander feltöltőjét használják, vagy a szintén népszerű, magyarított és ingyenes FileZilla klienst (Mac-eseknek a Cyberduck ajánlott). Először is a DreamsTime számla áttekintő vide ja itt látható:

 

 

Kép feltöltés előtt érdemes a kép file adatmezőit kitölteni (EXIF/IPTC), melyet megtehetünk, ha pl. a Windows intézőben jobb egérgombbal az adott képfile-ra kattintva előhozzuk a menüsort és ott kiválasztjuk a "Tulajdonságok" menüpontot, majd azon az "Összegzés" fület. Itt lehetőségünk van kitölteni a kép címét (Cím - Title), a kép leírását (Tárgy - Description) és a kulcsszavakat (Kulcsszavak - Keywords / 10-80 db). A DreamsTime  rendszere ezeket az adatokat ki tudja majd olvasni feltöltés után (persze akkor is van lehetőségünk még módosítani). Érdemes először egy hasonló témájú képre rákeresni a DreamsTime oldalán és az alapján kitölteni a kért információkat. Aki nem erős angolból a inkább használjon Webfordítót, vagy Sztaki szótárt. Feltöltés után a fileok átkerülnek az "Unfinished Files" listába (ami néhány perctől akár néhány óráig is eltarthat). Itt lesz aztán lehetőségünk először kiválasztani milyen módon szeretnénk a képeket benyújtani (Commercial RF - RF(no keywords) - Editorial), majd a következőkben módisítani a kép adatait (Image name - Description - Keywords). Itt kell kategorizálni a képünket, erre 3 kategória típust választhatunk ki, ha esetleg nem illene be sehova akkor javasolhatunk is (Suggest new category). Végül a beleegyezési/tulajdoni nyilatkozatokat és képpel kapcsolatos jogokat kell beállítani. Ha mindennel készek vagyunk és benyújtottuk a filet, akkor az a "Pending Files" (elbírálás alatt) listába kerül, ahol még szerkeszthetjük és törölhetjük a képeket, míg a bírálóhoz nem kerül. A döntésről levélben értesülünk, sikeres elbíráláskor a kép az "Online files" listába kerül, tehát megvásárolhatják. Elutasítás esetén a levélben általában indok is szerepel és a file a "Refused Files" listába kerül. A kép leírásakor, kulcsszavazásakor és kategorizálásakor figyeljünk, ne legyen túlzsúfolt se és ne legyen információ szegény! Ha fontos kulcsszavakat kihagyunk az jelentősen csökkenti a rátalálási esélyt és így az üzleti sikert is! A fent leírt feltöltési folyamatról a bemutató videó:

 

 

Ha összegyűlik a minimum összeg, akkor azt csekken, vagy nemzetközi internetes számlákra utalják (PayPal / MoneyBookers). Érdemes ez előbb említett nemzetközi számlákra kikérni a pénzt, mivel ezeken sokkal gyorsabban és kedvezményesebben történik a kifizetés (havi rendszerességgel). Ezekről a nemzetközi számlákról való pénz kikérésről (hazajuttatásról) szintén részletes videós leírásunk van a PayPal és MoneyBookers link alatt. A DreamsTime nem automatikusan utalja a pénzt, a minimum összeg elérése után (100$)  úgy kell kikérni a nemzetközi internetes számlánkra azt a "Request payment" menüpont alatt (vagy ha csekken kértük, akkor postai úton küldik). A csekk még azért is rosszabb, mert még itthon is felszámolnak érte kezelési költséget.

 

Oszd meg és Élvezd:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • Linkter
 • Google Bookmarks
 • Technorati
 • MySpace
 • YahooMyWeb
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Share/Bookmark
 1. Konok Ferencné
  július 5th, 2009 10:49-nél | #1

  Hello!Szeretek fényképezni,bár a szakmai része annyira nem érdekel.Ebből adódik a problémám is.Probáltam feltenni képeket,de a sok probálkozásból csak 5 került tovább a pending fileba.Nem értem mitől függ a MP ,mert a képpontok száma alapján sokkal több képnek voltak ugyanazok a megadott paraméterei,mint annak az 5-nek.Mi lehet ennek az oka?

  Köszönettel Konok Ferencné

 2. július 5th, 2009 18:39-nél | #2

  Kedves Konok Ferencné!
  A visszautasítás okára a felbontás (MP érték) hiányosságát írták a DreamsTime-nál? Egyáltalán írtak valamilyen okot?

 3. Feriman
  október 16th, 2009 21:07-nél | #3

  Ti kaptatok már tőlük pénzt?

 4. Feriman
  november 3rd, 2009 16:58-nél | #4

  Ha rossz a kategória, akkor visszautasíthatják a képem?

 5. november 3rd, 2009 23:19-nél | #5

  Szia Feriman!
  Igen, visszautasíthatják, de ennek okát meg is indokolják. Lehetőleg ügyeljünk a kiválasztásnál!

 6. december 4th, 2009 23:10-nél | #6

  Elnézést a megkésett válaszért, sajnos sok a spam/reklámozni vágyó, de előkeveredett a hozzászólásod. A minimum összeg még nem gyűlt össze, de ahogy meglesz, rakunk ki bizonylatot és megosztjuk a további tapasztalatokat. Amúgy előtte természetesen érdeklődtünk és 1-2 ismerősnek már bejött a dolog…de aki tehetséges és kreatív, annak jó kis bevétele is lehet!
  A legtöbben már nem bíznak meg külön fotósokat, hanem a képügynökségeket keresik fel, mert olcsóbban kijön…

 7. Zurul
  február 24th, 2010 18:17-nél | #7

  Hello

  azokat a nyilatkozatokat feltétlenül ki kell tölteni ? mert nem vágom a miértjét …Köszi a választ

 8. március 3rd, 2010 17:07-nél | #8

  Szia Zurul!
  Ha meg akarod kapni a pénzed, akkor bizony ki kell tölteni. Ez az adózással kapcsolatos dolgok miatt szükséges…

 9. Atesz78
  május 9th, 2010 08:58-nél | #9

  Sziasztok!

  Átolvastam a cikket, megnéztem a videókat is, nagyon jól összeállított anyag! Egy kérdés még nem világos: az adózás hogyan is megy egészen pontosan? Köszönöm.

 10. május 17th, 2010 22:28-nél | #10

  Szia Atesz!
  Ahogy megérkezik majd az első dollár, egyből értesítenek, hogy ki kell tölteni az adózási dokumentumot, melyet mi is leírtunk. Ezzel tulajdonképpen feléjük jelezzük, hogy az adózás a mi felelősségünk és hazánkban történik (nem pedig USA-ban).

 11. Atesz78
  május 19th, 2010 20:16-nél | #11

  Köszönöm szépen a választ!

 1. Még nincsenek visszakövetések