ShutterStock Képügynökség

A Képügynökség bevezető oldalában említett ShutterStock Images LLC talán a legismertebb nemzetközi "Stock Fotó" oldal. A ShutterStock 2003-ban alakult Amerikában és mára már több mint 6 milliós fotó állománnyal rendelkezik, melyet a lelkes feltöltőknek köszönhetően. Nemzetközileg is terjeszkedett és kb. 10 ország saját nyelvén is elérhető. A rengeteg fotó/kép mellett még találhatók illusztrációk és kisvideók a készletében.

Ahogyan már említettük a feltöltött és elfogadott, majd a vásárlók által letöltött képekért/vektorgafikákért/illusztrációkért/kisvideókért pénzt adnak. A ShutterStock a következő "mézesmadzaggal" buzdít: havi 2000 letöltött anyagunk után 500$ (kb. 100 000 Ft.) lesz a havi "fizetésünk". Nos aki kreatív, ügyes és kelendők a képei, annak valószínű jövedelmező lesz ez a lehetőség.  Elöljáróban készítettünk egy összefoglaló táblázatot a ShutterStock főbb jellemzőiről:

Ennyit kapunk, ha letöltik a képünket:   0,25$/letöltés, 500$ felett 0,33$/letöltés, 3000$ felett 0,36$ és 10000$ felett 0,38$ 
Ennyit kapunk, ha letöltik a videónkat:  30%-os jutalék, a videókat 10$-50$/letöltés-es áron árusítják
Minimum kifizetési összeg:  75$ PayPal / MoneyBookers -re és 300$ csekkre
Kifizetés időtartama:  Havonta és automatikusan történik
A pénzkifizetés módja:  PayPal, MoneyBookers, Csekk
Egyéb megjegyzés:  Az új tagoknak LEGALÁBB 4MP-es képeket kell feltölteniük!
   Az elfogadott képeket más képügynökséghez is be lehet terjeszteni.

Az egyszerűség kedvéért lefordítottuk a ShutterStock beküldési/feltöltési útmutatóját. Érdemes átolvasgatni, mert nagyon fontos és hasznos információkat tudhatunk meg: pl. mit szabad/nem szabad, milyen anyagot tölthetünk fel, hogyan kategorizáljunk stb. A teljes fordítás a ShutterStock Képfeltöltési Útmutató link alatt található.

Mielőtt belevágnánk szintén nézzük át a gyakran intézett kérdések (FAQ-GYIK) fordítását a ShutterStock GYIK alatt. Itt természetesen statisztikai gyakoriságú szempontból kiszelektált kérdések és válaszok találhatók.

Aki kedvet kapott a pénzszerzésnek ezen lehetőségéhez, annak megmutatjuk egy videó segítségével hogyan lehet regisztrálni a ShutterStock oldalára. Először nézzük végig egyszer, majd utána kezdjük meg a regisztrációt. Mivel biztonsági szempontból Magyarországot (és még sok országot) nem a legmegbízhatóbbak közé sorolják, ezért a regisztráció folyamán szükség lesz az útlevelünk (vagy személyi igazolványunk) beszkennelt képére, ahol látszik a nevünk és az ország. Nem kell megijedni, ebből nem lesz semmilyen hátrányunk, ezt mi is megtettük és napokon belül pozitívan elbírálták a regisztrációnkat. Érdemes először létrehozni nemzetközi internetes (PayPal/MoneyBookers) számlákat, mivel ezekre jóval hamarabb megérkezik a pénz és persze gyorsabb is, mint ha csekken küldenék, valamint a minimum kikérési összeg csak 75$ lesz (nem pedig 300$).  Az ide kapcsolódó nemzetközi internetes számla létrehozásáról a PayPal és MoneyBookers cikkünk alatt lehet többet megtudni. Most pedig következzen a ShutterStock regisztrációs videó prezentációs céllal:

 

 

A regisztrációt a submit.shutterstock.com link alatt tehetjük meg, VALÓS adatokat használjunk! Elvileg tehát néhány napon belül elbírálnak, addig is lesz időnk összeszedni a bemutatkozó LEGJOBB 10 (lehetőleg külön kategóriás) képünket a feltöltéshez, majd azok elbírálásához. A 10-ből 7-et el kell fogadniuk a bírálóknak, hogy aztán élesben is mehessen a feltöltés. Sikertelenség esetén legközelebb csak 1 hónap múlva nyújthatunk be újabb 10 képet elbírálásra! A ShutterStock sikeres számla aktiválás után is lehetőségünk van néhány adatunkat megváltoztatni, ezek a következők: email címünk, "művész nevünk", PayPal/MoneyBookers számlánk email címe, telefonszám, kikérés minimum összege (alapesetben 100$-ra van állítva) , a kifizetés típusa (csekk, PayPal, MoneyBookers) és végül a jelszavunk. Ezeket a bejelentekzés után alul a "TOOLS AND RESOURCES" oszlopban a "Your Account" menüpont alatt lehet majd beállítani. A felhasználónevünket, nevünket és címünket utólag már NEM tudjuk webesen megváltoztatni, ezt 1 külön linken lehet csak megtenni!

Bemutatjuk egy rövid videón a ShutterStock számla felületét és a kép/illusztráció/vektorgrafika/videó feltöltés menetét is. A feltöltés lehetséges a ShutterStock webes felületén, vagy FTP kliens program segítségével (ezt is belevettük a videóba). FTP feltöltő kliens programként sokan a Total Commander feltöltőjét használják, vagy a szintén népszerű, magyarított és ingyenes FileZilla klienst (Mac-eseknek a Cyberduck ajánlott). A feltöltött file-okat 21 napig tárolják és törlik, ha nem nyújtjuk be őket elbírálásra! De lássuk a bemutató videót:

 

 

Kép feltöltés után az egyik legfontosabb és leginkább körültekintést igénylő rész következik, ahol "megcímkézzük", leírjuk a képeket/illusztrációkat/videókat és kategorizáljuk őket. Ha rossz leírást adunk meg róluk és/vagy helytelenül kategorizálunk, akkor egyrészt el is utasíthatják a feltöltött anyagokat (pl- túlzsúfolt oda nem illő kulcsszavazás), vagy ha túl kevés információt adunk meg róluk, akkor viszont a saját "üzletünket" rontjuk, mert nem találnak rá a képünkre. El kell találni a középutat és amit jó tanácsként lehet adni, nézzük át türelmesen ShutterStock oldalán lévő eddig elfogadott anyagokat és azok szerint írjuk le (description) a miénket, kategorizáljunk (category) és kulcsszavazzunk(keywords) stb. Olvassuk át inkább még egyszer a ShutterStock Képfeltöltési Útmutató-t!

Ha összegyűlik a minimum összeg, akkor azt csekken, vagy nemzetközi internetes számlákra utalják (PayPal / MoneyBookers). Természetesen ezekre érdemes kikérni, mivel már 75$-nál kifizetnek és azonnal (havi rendszerességgel). Ezekről a nemzetközi számlákról való pénz kikérésről (hazajuttatásról) szintén részletes videós leírásunk van a PayPal és MoneyBookers link alatt. A ShutterStock automatikusan utalja a pénzt a minimum összeg elérése után a nemzetközi internetes számlánkra (vagy ha csekken kértük, akkor postai úton küldik). A csekk még azért is rosszabb, mert még itthon is felszámolnak érte kezelési költséget.

 

Oszd meg és Élvezd:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • blogtercimlap
 • Linkter
 • Google Bookmarks
 • Technorati
 • MySpace
 • YahooMyWeb
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Share/Bookmark
 1. janka
  július 7th, 2009 18:09-nél | #1

  hello
  ….lenne egy kérdésem.
  a regisztráció full name-nél proba tamást írtatok nem tamás probát, ez így jó? nem úgy kellene az átutalás miatt h last name, first name?
  köszi előre is

 2. július 8th, 2009 19:14-nél | #2

  Szia Janka!
  Szerintünk itt ebből nem lesz probléma. Az átutalás a ShutterStock-ról amúgyis a PayPal email címen keresztül megy. A névsorrend inkább a PayPal-nál fontos…

 3. Feriman
  október 8th, 2009 16:11-nél | #3

  Helló!

  Nekem nem fogadták el a személyimet, útlevelem meg nincs. Akkor mit tegyek fel nekik?

  Üdv.: Feriman

 4. október 8th, 2009 19:10-nél | #4

  Szia Feriman!
  Kártyás személyit küldtél el és mindkét oldalát csatoltad? Jó minőségűek a képek és teljes méretben vannak, nem volt megszerkesztve stb.?

 5. Feriman
  október 9th, 2009 07:35-nél | #5

  Igen, kártyásat. Most feltöltöttem egy útlevelet, ezt elfogadták. Most jön a 10 kép feltöltése. Ezeket is berakják majd a pénzkeresési részbe, vagy újból fel kell majd őket töltenem?

 6. október 9th, 2009 23:52-nél | #6

  Legalább akkor ezt is tudjuk, hogy az útlevél a tuti. Mi mást nem is próbáltunk és egyből el is fogadták anno. Az elfogadás után már nem kell újra feltölteni, tehát kikerül élesbe. A ShutterStock megbízható és működik, majd teszünk ki róla bizonylatot!

 7. S!lent
  november 4th, 2009 08:18-nél | #7

  Sziasztok!

  Nagyon örülök hogy rátaláltam az oldalatokra. Shutterstock-tól kaptam levelet, amelyben az adózás formájáról kellene nekik valamilyen papír. Az oldalukon is annyi minden van ezzel kapcsolatban, hogy nem értek semmit belőle. Gondolom azért küldték mert elkezdett gyűlni a pénzem.

  Mindössze ennyi a levél:
  “Dear Novák Péter,
  We’re waiting on your tax form.”

  Tudtok ebben segíteni?

 8. november 8th, 2009 00:41-nél | #8

  Szia S!lent!
  Azért kaptál, mert már történt vásárlás a feltöltött képeiddel kapcsolatban (jutalékot kaptál). Ilyenkor rögtön küldik az általad idézett levelet. A levél egy adózási űrlap (W-8BEN), melyet el kell küldeni a ShutterStock-nak. Az űrlap online is kitölthető a ShutterStock oldalán: https://submit.shutterstock.com/submit_w8.mhtml .
  Ez a külföldieknek (így Magyaroknak is) szól, mellyel tanúsítják, hogy nem USA-ba adóznak. Megnyitáskor a böngészőben megjelenik az űrlap, melyet a következőképpen kell kitölteni (figyelem az instrukciók egyénekre és NEM cégekre vonatkoznak):
  Part I
  1 Name of individual or organization that is the beneficial owner (teljes név a regisztráció alapján kitöltve)
  2 Country of incorporation or organization (ország, cég esetén, de egyének esetén gépeljünk be N/A-t! )
  3 Type of beneficial owner: (a jogosult típusa: egyén – Individual legyen bepontozva )
  4 Permanent residence address (állandó lakcím: utca, hsz. em. ajtó stb. ez automatikusan kitöltött – NE postafiók! )
  City or town, state or province. Include postal code where appropriate. (állandó lakcím: település + irányítószám, automatikusan kitöltött)
  Country (ország: Hungary – automatikusan kitöltött)
  5 Mailing address (if different from above) -> levelezési cím (csak akkor kitölteni ha különbözik az állandótól)
  6 U.S. taxpayer identification number, if required (amerikai adóazonosító: ide nem kell semmi egyének esetén)
  7 Foreign tax identifying number, if any (hazai adószám – mivel opcionális ezért kihagyható )
  8 Reference number(hagyjuk üresen)
  PART II
  9 I certify that (az első 2 automatikusan bepipálva és kitöltve, egyének esetén mást ne!)
  10 Special rates and conditions (a rendszer automatikusan kitöltötte)
  PART III
  11 I have provided or will provide… (ne legyen bepipálva)
  PART IV
  Végül be kell gépelni alul a mezőbe a nevünket ugyanúgy ahogyan felül is szerepel.

  Ha a nem szerkeszthető adatok még sem egyeznének, akkor a ShutterStock számla felületünkön még módosíthatjuk azokat.
  Miután minden adat rendben, akkor “Submit” gombbal küldjük el az űrlapot.
  Ha nem egyénként, hanem céges formában szeretnénk beküldeni a nyomtatványt, akkor előtte még egy másik hivatalos űrlapot (ITIN) is ki kell tölteni (http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw7.pdf ) és elküldeni a hivatalos USA szerveknek, valamint a W-8BEN formanyomtatványon is ennek megfelelően kell kitölteni mindent.
  Az esetek többségében azonban mindenki egyénként küld be fotókat…..

 9. Krisz
  február 13th, 2010 18:41-nél | #9

  Sziasztok!

  A másik képügynökség(DreamsTime) összefoglaló táblázatában külön ki van emelve,a minimum korhatár,(18év). Itt nem találom sehol, de azt sem hogy nincs korhatár, de lehet hogy csak az én figyelmemet kerülte el. A kérdésem tehát az lenne, hogy van-e korhatár?

  Van valakinek valamilyen tapasztalata? Melyik a jobb, könnyeben kezelhető képügynökség, a ShutterStock vagy a DreamsTime?

  Üdvözlet

 10. Krisz
  február 14th, 2010 09:37-nél | #10

  Sziasztok!

  Tegnap írtam ide egy kérdést, ma meg nem találom, mi lett vele? A kérdés az volt higy a Shuttertock képügynökségnél van-e minimum korhatár?

  Üdv.

 11. február 14th, 2010 22:30-nél | #11

  Szia Krisz!
  Mi sem találtunk korhatárra való hivatkozást, de külföldi oldalakon is azt írják, hogy nincs 18 éves korlátozás…
  Nehéz különbséget tenni, amúgy is rengeteg képügynökség van, amúgy mi is várunk tapasztalatokat!

 12. február 14th, 2010 22:39-nél | #12

  A kérdéseket először elbíráljuk, hogy elkerüljük a káoszt, majd amint tudunk válaszolunk…így tettük az esetedben is :)

 13. Krisz
  február 15th, 2010 15:28-nél | #13

  Sziasztok!

  Köszönöm a gyors válaszadást!
  Először fura volt, mert általában egyből kikerül az üzenet és csak utána válaszol rá az admin vagy a moderátor. De így tényleg jobb, mert csak a lényeges dolgok kerülnek ki.
  Nézegettem a DreamsTime és a ShotterStock képügynökségeknél a regisztrációt, de most nem úgy néznek ki mint a videón. Nem tudom mikori a video, de szerintem azóta mindkét képügynökség megváltoztatta a regisztráció menetét, kinézetét, de lehet hogy csak én járok rossz fele.

  Üdvözlettel
  Krisztian

 14. február 15th, 2010 20:48-nél | #14

  A videók lassan már 1 évesek lesznek, így nem is csoda, ha megváltoztak. Átnézzük őket, mert tényleg nem volt rájuk idő mostanában, sajnos sokszor nehéz többfelé összpontosítani :(
  Azért ha bármilyen tapasztalatod lesz, reméljük megosztod és más is.

 15. Zurul
  február 26th, 2010 13:27-nél | #15

  Üdv

  Írtam én is egy kérdést, de lehet hogy nem volt megfelelő :S Ez esetben bocsi. Átfogalmazva. A lényeg hogy ezen képügynökségnél ki kell tölteni nyilatkozatot. Ezt mindenféleképpen meg kell csinálni ?

  Köszi a választ előre is

 16. március 3rd, 2010 17:13-nél | #16

  Válasz megadva :)

 17. nightsoul
  március 12th, 2010 10:59-nél | #17

  Helló!

  Én most regisztráltam be a shutterstock-ra de nem kért személyigazolvány igazolást kitöltöttem a regisztrációs lapot aztán kész!A regisztráció is teljesen más mint ami itt nálatok be van mutatva a videón úgy h most nem tom h jó lesz-e v sem.

 18. március 14th, 2010 21:56-nél | #18

  Szia Nightsoul!
  Mikor a videót készítettük, akkor még az alapján történtek dolgok. Köszönjük a bejelentésed, ha lesz idő igyekszünk frissíteni a videót!

 19. Dorka
  július 31st, 2010 09:09-nél | #19

  A neobux számomra nem elérhető lassan 3 hete. Van ötlet?
  köszi

 20. Kisatom
  augusztus 8th, 2010 17:56-nél | #20

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nem képet, hanem videót szeretnék először beküldeni, akkor ott is 10db-ot kell egyszerre?

 21. augusztus 12th, 2010 21:43-nél | #21

  Szia Dorka!
  Nálunk ilyen gond nem volt. Biztos nem követtél el valami “bűnt” (pl. több felhasználó)? :)

 22. augusztus 12th, 2010 22:08-nél | #22

  Szia Kisatom!
  Erről sajnos nem tudunk. Ha van/lesz valamilyen információd ezzel kapcsolatban, reméljük megosztod velünk is!

 1. Még nincsenek visszakövetések